dilluns, 27 d’octubre del 2014

Pastís tatin de poma [by Berasategui]


Holaaa!! Ja torno a ser aquí amb marranades dolces!!!!! jojojojo 

Aquesta vegada torno a tirar de pomes, estan de temporada i reboníssimes! A més reconec haver tingut una relació amor-odi amb elles...ara ens hem reconciliat :) El que passa és que sempre m'han agradat les pomes crues, així al natural, però quan he provat algun pastís de poma típic de panaderia/pastisseria l'he repudiat. Crec que és perquè se suposa que te l'has de menjar calentet però te l'acabes menjant fred i més tieso que la pata de perico... també l'acompanyen de crema, que tampoc m'agrada a no ser que sigui casolana. 

En fi, tonteries. 

Però tot això va acabar quan farà uns mesos vaig demanar una tarte tatin a un restaurant perquè el cambrer va insistir en que era boníssima i totalment casolana. I efectivament estava espectacular! Així que poc a poc m'he anat introduint al món de la poma cuita, com l'altre dia amb els pastissets de poma. El que he fet en aquesta ocasió és una tarte tatin però en comptes de fer la versió clàssica amb pasta de full he seguit la recepta de Martin Berasategui en forma de pa de pessic; ho trobo original i m'agrada perquè adquireix la categoria de berenar i no tant la de postre.

Si voleu veure com es fa pas a pas podeu seguir aquest vídeo on Robin Food (David de Jorge) la prepara. Si encara no el coneixeu ja us esteu mirant els seus programes, surt cada dia a Telecinco al migdia o al seu canal de youtube. Jo el segueixo des de que sortia a EITB i és la ostia, pero de veritat! Hi ha vegades que se m'han saltat les llàgrimes del riure veient-lo. És d'aquelles persones que crec que si ens coneguéssim seriem amics....bueno va prou! Aneu a comprar unes bones pomes i poseu-vos a cuinar ya, L-L-Y-A!



RECEPTA

5 pomes reineta
1 c/s mantega
1 c/s sucre

3 ous S
175gr sucre morè
75gr nata líquida
135gr farina
1 tsp llevat químic
50gr mantega desfeta
1 tsp canyella
un polsim de sal

Preescalfem el forn a 180ºC i untem d'oli el motlle on farem el pastís (d'uns 20cm de diàmetre). En una paella posem el sucre a foc mig i deixem que es fongui fins fer-se caramel (sense remenar-lo!), mentrestant anem pelant les pomes, traient el cor i partint-les per la meitat. Quan ja tinguem el caramel afegim la mantega a la paella i integrem bé. Posem les pomes a coure fins que es daurin, no s'han de fer completament perquè al forn ja tindran cocció.
Col·loquem les pomes al motlle amb la part abombada cap avall i reservem mentre preparem la massa.


En un bol posem els ous, sucre, nata líquida i sal; batem amb unes varetes elèctriques fins que obtinguem una pasta blanquinosa i espessa. Afegim la farina, llevat i canyella (tot tamisat) i anem mesclant amb una espàtula. Quan estigui tot integrat desfem la mantega al microones i l'afegim a la mescla. Seguim mesclant fins que tot sigui homogeni. Ho aboquem al motlle on tenim les pomes i enfornem durant uns 40 minuts o fins que punxant amb un escuradents surti net.



Quan s'hagi cuit el traiem del forn i el deixem refredar dins el motlle. Quan s'hagi atembreat desemmotllem i servim!
Com més bo està és encara una mica calent i amb una mica de nata líquida per sobre. El contrast calent-fred queda brutal!!


Perfecte per berenar un diumenge per la tarda tot fent un cafetó...anava a dir a la vora del foc, pero veient la "tardor" que portem va a ser que no...

nyam!


NOTES
*Es poden utilitzar la varietat de pomes que més us agradi, jo prefereixo les reineta perquè tenen un toc àcid que m'encanta!
*Si mentre es cou el pastís agafa massa color es pot cobrir amb paper de plata per evitar que es carbonitzi.
*Per fer la recepta sense lacotsa només cal substituïr la mantega per 40gr d'oli, i la nata per qualsevol nata vegetal.




Bon apétit!!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada