dimecres, 24 de setembre de 2014

Cookie gegant amb gelat de vainilla



No sé a quin geni se li va ocórrer fer per primera vegada una cookie, però quan m'enteri li dedicaré un poema. Però qui s'endú la palma és qui va inventar la cookie gegant. MARE MEVA!


I veient que l'entrada de Chocolate Chip Cookies és la més visitada del blog havia de compartir aquesta delícia. Us encantarà! Només cal veure les vores de la galeta, ben torradetes i amb gust a caramel (gràcies al sucre morè) i el centre menys fet i amb la xocolata encara desfeta. Però si a sobre li poses una bola de gelat de vainilla casolà...tot combina a la perfecció!

Òbviament és una recepta americana i gairebé totes les que he trobat la feien en aquest tipus de paella de ferro massís que s'anomena cast-iron skillet. És molt útil ja que es pot posar al forn i conserven molt la calor; hi han infinitats de receptes per preparar amb aquest utensili com pastissos, crumbles o fins i tot uns fideus a la cassola. L'únic inconvenient és que necessiten una cura especial: no s'han d'exposar a canvis de temperatura bruscos, s'han de fer servir utensilis de fusta per cuinar, i s'han de rentar immediatament després del seu ús amb aigua tèbia. Per tal que no s'oxidi també s'ha d'assecar de seguida i untar-hi una mica d'oli amb un paper per la superfície. Tot i això, val la pena! Jo ja en tinc dues :)

Us deixo amb la recepta que és el que interessa de debò! Espero que us agradi!




RECEPTA
*Per a dues cookies d'un pam (aprox)
Cookie:
*Extreta de A beautiful mess

120gr mantega sense sal (temperatura ambient)
150gr sucre morè
1 ou L
1tsp extracte de vainilla
125gr farina
1/2tsp bicarbonat
1/4tsp sal
100gr xocolata (en pepitas o a trossets)

Mesclem el sucre amb la mantega i els integrem completament. Afegim l'ou amb la vainilla i seguim mesclant fins que quedi homogeni. Tamisem la farina amb la sal i el bicarbonat i ho incorporem a la mescla fins que no quedi cap grumoll. Incorporem la xocolata reservant un grapadet per més tard, jo he fet meitat xocolata blanca i meitat negra. 
Quan tinguem la massa llesta, tapem el bol i l'introduïm a la nevera mínim 1 hora o fins a 2 dies; com més temps reposi la massa més intens i increïble serà el gust!



Preescalfem el forn a 180ºC i preparem el motlle on la cuinarem, untant-lo amb mantega. Jo he fet servir la meva meravellosa skillet, però pots fer servir qualsevol motlle apte per forn. Quan el forn sigui calent introduïm la galeta durant uns 15-20 minuts o fins que sigui cuita i amb les vores rosses. La traiem del forn i deixem reposar 5 minuts perquè s'endureixi. 
Servir calent i amb una bola de gelat de vainilla! Si vols saber com fer el teu gelat de vainilla segueix llegint :)



Gelat:
*Extreta de Uno de Dos

350gr llet
150gr nata líquida (35% mg)
100gr sucre morè
6 rovells d'ou M
2 beines vainilla
100gr nous de macadamia (opcional)


Posem la llet, la nata i les llavors de la beina de vainilla en un cassó i ho portem a ebullició. Mentre es va escalfant mesclem els rovells amb el sucre però sense batre perquè no perdi color. Quan tot just vagi a arrancar el bull retirem el cassó del foc i aboquem un rajolí al bol on tenim els rovells remenant de seguida. Ho aboquem tot a dins el cassó i seguim removent.

Col·loquem de nou a foc mitjà i remenem amb unes varetes fins que la mescla espessi, aproximadament amb textura de natilla. Un cop assolit aquest estat deixem refredar completament.

Amb geladora: Posem la mescla tapada amb film a la nevera i deixem refredar mínim 12 hores. Aboquem la mescla freda a la geladora amb les nous picades i la deixem girar uns 40min o fins que tingui la textura desitjada. 

Sense geladora: Piquem les nous i mesclem amb el gelat. Aboquem la mescla en un recipient hermètic i el portem al congelador. Cada 30min més o menys traiem el recipient i mesclem amb una forquilla per trencar els cristalls de gel. S'haurà de repetir durant unes 3 hores.




NOTES
*Es pot utilitzar qualsevol tipus de motlle apte per forn
*La recepta és diferent de la de cookies, té una consistència més liquida perquè empleni el motlle quan es desfaci al forn. Una altra opció és fer servir la recepta de cookies però fent les boles de massa més grans i col·locant-les a la safata de forn. Inclús podem fer les galetes a tamany normal i fer un sandvitx amb el gelat!!
*Per uns recepta sense lactosa només cal substituir la mantega per una sense lactosa (no margarina), la llet/nata per qualsevol vegetal o sense lactosa.

Instagram: @baker_ish 
Que aprofiti i fins aviat!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada