divendres, 23 de maig del 2014

Pastissets mousse de maduixa [sense lactosa]





Cada vegada hi han més persones amb intolerància a la lactosa, particularment al meu voltant en tinc moltes i per això quan haig de fer algunes postres procuro, en la mesura del possible, fer receptes sense lactosa.
Això no sempre és possible ja que la majoria de galetes s'han de fer amb mantega (i no amb margarina) si o si, així com algunes cremes. Existeixen alternatives com mantegues veganes, però com que encara no les he provat no puc opinar!

Per aquests motius volia introduir una pàgina web que et pot ajudar molt i fer-te la vida més fàcil si ets intolerant a la lactosa, és Orielo's Kitchen. Té moltíssimes vídeoreceptes i totes sense lactosa!!! Obviament són adaptables per als no intolerants però us asseguro que no hi ha cap diferència en el gust.

Normalment preparo aquest pastís en un motlle gran, però volia fer-ho una mica especial i vaig preparar un format individual. Perquè especial? Doncs perquè era per una d'aquestes persones especials que tinc al meu voltant i que són intolerants, la meva cosina Ivette :). Ella acaba de ser mare i es mereixia un premi! El nou petitó és el meu fillol i tot apunta a que també és intolerant, com també ho és el seu germà gran.... Sort que sempre els hi prepararé tot el que em demanin, i amb molt de gust :)

Us deixo amb la recepta! Una mousse lleugera i dolceta...mmmmmmmmmmm (i com sempre molt molt fàcil!)

RECEPTA
*Extreta de Orielo's Kitchen

*Pastís de 24cm de diàmetre o 5 pastissets de 8cm
Temps: 1,5h + 8 hores refredament

Base:
3 ous
75gr sucre morè

75gr farina 

1 sobre llevat químic
Un polsim de sal


Preescalfem el forn a 180ºC (calor a dalt i a baix) i preparem una safata folrada amb paper de forn. Separem clares i rovells i muntem les clares amb la meitat del sucre a punt de neu (fins que es formin pics ferms). En un bol a part muntem els tres rovell amb la resta del sucre fins que blanquegin (la mescla s'aclareix i duplica el volum).

Al bol dels rovells afegim les clares muntades i les anem incorporant amb moviment envolvents, millor fer-ho amb una espàtula. Mesclem bé el llevat amb la farina, tamisem i afegim a la mescla. Només queda un polsim de sal i seguir barrejant amb l'espàtula perquè la massa no perdi aire. 

Extenem la massa sobre la safata que hem preparat al principi, ajudant-nos d'una espàtula fins que ocupi el tamany aproximat del motlle que farem servir. L'introduïm al forn i el deixem uns 10 minuts o quan al punxar amb un escuradents aquest surti net. Un cop llest el traiem del forn, el deixem refredar i mentrestant anem preparant la mousse.


Mousse:

300gr maduixes
1 iogurt natural *

Suc d' una llimona

75gr sucre morè
600ml nata per muntar *
1 sobre gelatina en pols
100ml llet freda*

*sense lactosa


Rentem les maduixes i les triturem a la batedora fins que no quedi cap grumoll. Preparem un cassó a foc baix-mig i hi afegim el puré de maduixes, el suc de llimona i el sucre. Anem remenant i vigilant que no arribi a ebullició.

En un got amb la llet freda hi dissolem totalment la gelatina en pols i l'afegim al cassó quan estigui calent i tot homogeni. Retirem del foc i mesclem bé; ho deixem reposar fins que estigui a temperatura ambient


Mentrestant, muntem tota la nata ben freda i reservem a la nevera. Quan la mescla de les maduixes s'hagi refredat l'afegim al bol de la nata muntada i l'integrem amb moviments envolvents i suaus, vigilant que la nata no baixi.



Preparem el motlle que farem servir (preferiblement desmuntable) i folrem la base amb paper de forn. Tallem la base de pà de pessic amb la forma del motlle i l'introduïm fins la base pressionant amb els dits. Aboquem la mousse a dins el motlle i el sacsegem lleugerament per repartir-la bé, per un millor acabat allisem la part superior amb un ganivet o una espàtula.

L'introduïm a la nevera i deixem que qualli tota la nit o un mínim de 8 hores. Quan l'anem a servir desemmotllem vigilant que no s'esquerdi. En el meu cas, per fer-ho més atractiu he fet servir anells d'emplatar de 8cm de diàmetre per formar pastissets. Per acompanyar podem fer un puré ràpid de maduixes.




Puré de maduixa:
100gr maduixes
2 c/s de sucre morè (al gust)
un rajolí de suc de llimona

Triturem les maduixes netes amb la batedora i les posem en un cassó a foc baix amb la resta d'ingredients. Quan el sucre s'hagi dissolt apartem del foc i deixem refredar a temperatura ambient o a la nevera. 

Ruixem el pastís o pastissets amb el puré i decorem amb coco ratllat, maduixes o el que més ens agradi.

Que aprofiti!



*NOTES
*Si ho prefereixes pots utilitzar la base de galetes com en receptes anteriors: Pastís de maduixa i crema de cacauet o Cheesecake de Nutella

Si us interessen les receptes sense lactosa, he posat etiquetes a totes les receptes del blog que es poden adaptar. És a dir, aquelles on es poden substituir la llet, iogurt, mantega o altres per productes sense lacotsa. En el cas dels cupcakes, per exemple, el buttercream s'ha de fer amb mantega degut a la seva major consistència a temperatura ambient; però com ja he dit abans, existeixen mantegues veganes que encara no he provat en pròpia carn.

Qualsevol pregunta/dubte/piropu/insult em podeu escriure per FacebookTwitter o al mail bakerishbarcelona@gmail.com

Bon cap de setmana!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada