dimecres, 9 de desembre del 2015

Galetes decorades de Nadal




Calia...calia un post kuki, que ja fa molt que no en penjo! I calien també galetes de Nadal... em sap greu per als que li teniu al·lèrgia/repugnància/terror a aquesta època, espero que no us tireu a les vies del tren després d'això.

Bueno, a lo que íbamos...per la massa he utilitzat la recepta del blog que més sap de galetes, Mensaje en una galleta. Tenen el tema super controlat i si seguiu tots els consells us surten bé segur! Hi ha un vídeo de Canal Cocina on els hi fan una entrevista i, a part, preparen galetes donant moltes pistes. Recomano que el veieu si és la primera vegada que les intenteu fer!

Per la decoració m'he decantat per la simplicitat, altres vegades he fet els arbres verds amb les boletes de colors i tota la pesca, vosaltres mateixos! Però jo no he pogut evitar inspirar-me en.... en.... merda no sé si dir-ho! Bueno va....en FROZEN!!! No sé què em passa però porto prop d'un any obsessionada amb una cançó! (Segur que molts de vosaltres també però no ho reconeixeu...). Així que no tinc més remei que dedicar-li aquestes galetes...va per tu Olaf <3





Galetes
*Extreta de Mensaje en una galleta


225gr mantega
150gr sucre glass
1 ou petit
1 tsp extracte vainilla
1/2 tsp sal
400-420gr farina


És molt important que tots els ingredients estiguin a temperatura ambient, sobretot la mantega. Comencem per batre lleugerament la mantega; cal que no incorporem aire a la mescla osigui que si tenim accessori amassador és millor utilitzar-lo en comptes de les varetes, i batre sempre a velocitat baixa. Afegim l'ou, la sal i l'extracte de vainilla, batem uns segons i afegim la meitat de la farina, batem fins integrar, afegim l'altre meitat i tornem a batre, no ha de quedar tot integrat.

Passem la massa a una superfície llisa i neta amb una mica de farina i amassem amb les mans fins tenir una massa homogènia que no se'ns enganxi a les mans, uns 10 minuts, podem anar afegint farina en petites quantitats si és necessari. Fem una bola, l'emboliquem amb paper film i la posem a la nevera entre 30-60 minuts. 
*La massa ha d'estar molt freda, a l'hora d'estirar i de tallar amb els motlles per tal que les galetes quedin el millor possible.


Preparem un paper de forn, posem la massa i l'aixafem amb les mans, comencem a estirar amb un corró, li posem un altre paper de forn a sobre i seguim estirant. Lo ideal seria tenir un corró de nivells o uns palillos o fustes que ens facin de "tope" perquè tota la massa quedi del mateix gruix; sinó es pot fer a ojo però quedaran una mica desiguals. Quan la tinguem estirada a uns 0,5cm de gruix (aprox) la deixem a la safata del forn i ho tornem a posar a la nevera entre 30 i 60 minuts.

Quan la massa estigui ben freda la traiem de la nevera i tallem les galetes. Com més detalls tingui el motlle amb el que volem tallar més freda haurà d'estar la massa, sinó no sortirà bé! Palabra

Tornem a posar les galetes ja tallades a la nevera i preescalfem el forn a 175ºC, calor a dalt i a baix. Un cop ben fredes les posem a mitja altura del forn i fornegem entre 5 i 10 minuts, tot dependrà del forn i de la mida i gruix de les galetes. El millor és no separar-se del forn, quan notem que tot just comencen a posar-se rosses és que ja estan llestes (les vores no haurien de torrar-se). Les traiem i deixem refredar 5 minuts, després les passem a una reixeta fins que refredin completament. Anem a per la decoració!

Utensilis per decorar

Pinzell
Pinces
Fondant
Perles de sucre


Amb la decoració jo abogo per el freestyle, penso una mica en els colors que em venen de gust i després vaig fent sobre la marxa. Aquesta vegada ho he fet de dues maneres, una més fàcil que l'altra

1.Decoració per tullits: Es tracta de diluïr en alcohol blanc (vodka, ginebra, orujo...) la purpurina comestible, molt poca quantitat de cada cosa perquè cundeix molt. Jo he fet servir una blava però en daurat o platejat també queden molt bé. Amb un pinzell suquem a la nostra "pintura" i pintem directament sobre la galeta, tal qual. Amb dues capes ja n'hi ha prou però com més en fem més intens serà el color. Deixem assecar entre capa i capa, quan l'alcohol s'evapori la purpurina quedarà fixada a la galeta. Fàcil i vistós, no?





2.Decoració per valents: Aquí entra en joc el fondant, si no l'heu fet servir abans veureu que és molt fàcil. No m'entusiasma especialment però per decorar galetes va fantàstic! Primer preparem una superfície llisa i neta amb una mica de maicena o sucre glass, agafem un tros de fondant (si volem el tenyim amb colorant) i comencem a amassar-lo com si fos plastelina, quan comenci a enganxar-se als dits està llest. L'estirem amb un corró fins que quedi una capa moooolt fina i tallem amb el mateix motlle amb el que hem tallat la galeta. Perquè s'adhereixi bé podem fer servir cola alimentària o fer-nos la nostra cola casolana; només cal una cullerada de mel i unes gotes d'aigua, ho portem uns segons al microones i ja està! Pinzellem tota la superfície de la galeta i posem la capa de fondant. A partir d'aquí, podem pintar el fondant amb la pintura que hem preparat amb la purpurina, enganxar-li (amb la mateixa cola) les decoracions de sucre o bé les dues coses! Deixeu assecar bé la cola o es mourà tot quan ho toqueu! 



NOTES
*Podem utilitzar sucre normal però ens quedarà una superfície més rugosa.
*La recepta és per galetes amb gust de mantega, utilitzeu una de bona qualitat. També podeu afegir canyella, gingebre, o canviar una mica de la farina per xocolata en pols.
*Amb els retalls de massa que ens van sobrant fem una bola, posem a refredar a la nevera i tornem a estirar per fer més galetes, aquí no es llença res!!
*Es poden congelar les galetes decorades i sense decorar perfectament! Això sí, ben embolicades en paper film o dins un tupper.
*Per una recepta sense lactosa substituïu la mantega per una que sigui apta (MAI margarina!!).
*Duren uns 7 dies, dins una capsa metàl·lica preferiblement.


Aneu preparant les lorzas!

Laura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada